MENU

Ξεκινήστε την πληκτρολόγηση για αναζήτηση. Βρείτε το προϊόν που θέλετε εύκολα και γρήγορα (πχ. ποδήλατο γυμναστικής έως 200 ευρώ, kayak πράσινο) ή   επιστρέψτε στην ιστοσελίδα

Πως να επιλέξω το καταλληλότερο για εμένα ποδήλατο γυμναστικής;

04/03/2020 από Sotirios Papadopoulos

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ποδήλατο για το οικιακό σας γυμναστήριο, έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Για να σας διευκολύνουμε στην επιλογή σας, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς σε ένα συνοπτικό οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα ποδήλατο γυμναστικής.

Με μια πρώτη ματιά, θα προσέξετε αμέσως κάποιες κατασκευαστικές διαφορές. Κάποια ποδήλατα θυμίζουν για παράδειγμα τα αγωνιστικά ποδήλατα δρόμου, ενώ κάποια άλλα σας τοποθετούν σε οριζόντια θέση και το κάθισμά τους διαθέτει και πλάτη. Οι βασικές κατηγορίες ποδηλάτων γυμναστικής είναι οι ακόλουθες τρεις:

Ποδήλατα Όρθια

Γνωστά και ως στατικά ποδήλατα, τα Όρθια Ποδήλατα είναι ο πιο διαδεδομένος οικιακός εξοπλισμός γυμναστικής. Η στάση σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι παρόμοια με ένα συνηθισμένο ποδήλατο δρόμου. Τα όρθια ποδήλατα είναι συνήθως ο οικονομικότερος τύπος ποδηλάτου για το σπίτι και είναι εξαιρετικές επιλογές για αρχαρίους. Ένα όρθιο ποδήλατο είναι επίσης η καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για ένα συμπαγές ποδήλατο γυμναστικής. Είναι η τέλεια επιλογή χαμηλής έντασης που θα βελτιώσει τη μυϊκή σας τόνωση, θα ενδυναμώσει τα πόδια σας και θα σας προσφέρει μία καλή αερόβια προπόνηση.

Ποδήλατα Καθιστά

Τα Καθιστά Ποδήλατα προσφέρουν έναν παρόμοιο τύπο άσκησης με τα όρθια ποδήλατα, αλλά σας επιτρέπουν να καθίσετε σε μία στάση που υποστηρίζει την πλάτη. Η επιλογή ανάμεσα σε ένα όρθιο ή καθιστό ποδήλατο συνήθως βασίζεται στην άνεση της άσκησης. Τα καθιστά ποδήλατα θυμίζουν περισσότερο καρέκλα, παρά σέλα. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, όπως επίσης και όσοι αναρρώνουν από τραυματισμούς γονάτων ή πλάτης μάλλον θα επωφεληθούν περισσότερο από ένα καθιστό, παρά από ένα όρθιο ποδήλατο. Η άσκηση επικεντρώνεται περισσότερο στους γλουτούς κι έχει ελαφρώς μεγαλύτερη επίδραση στους κάτω κοιλιακούς σε σχέση με ένα όρθιο ποδήλατο.

Ποδήλατα Ταχύτητας (Spin Bikes)

Εάν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας ή προπονείστε για κάποιον αγώνα, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα την αγορά ενός Ποδηλάτου Ταχύτητας (Spin Bike), αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούνται στα spinning classes. Έχουν μεγαλύτερο εύρος επιπέδων αντίστασης σε σχέση με τα παραδοσιακά ποδήλατα γυμναστικής, πράγμα που προσομοιώνει τις ταχύτητες και τις ανηφόρες που αντιμετωπίζετε όταν ποδηλατείτε σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον ο δίσκος τους είναι πολύ πιο βαρύς, χαρίζοντας πιο ομαλή κίνηση. Αυτά τα ποδήλατα γυμναστικής είναι κατάλληλα για έντονες προπονήσεις και σας δίνουν δυνατότητες που δεν έχετε στα συμβατικά ποδήλατα γυμναστικής, όπως για παράδειγμα οι ορθοπεταλιές. 

 

Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε ένα ποδήλατο γυμναστικής

Επίπεδα Αντίστασης

Σε γενικές γραμμές το να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων αντίστασης στο μηχάνημα, είναι καλύτερο. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων προσφέρει μεγαλύτερο εύρος αντίστασης – όπως όταν υπάρχουν περισσότερες ταχύτητες σε ένα ποδήλατο δρόμου. Ωστόσο, ένα ποδήλατο «Α» με 20 επίπεδα αντίστασης μπορεί να μην προσφέρει περισσότερη συνολική αντίσταση από το ποδήλατο «Β» με 10 επίπεδα (κάθε επίπεδο στο ποδήλατο «Β» μπορεί να είναι πιο απομακρυσμένο το ένα από το άλλο). 

Επομένως, αξίζει να ελέγξετε πόσα επίπεδα αντίστασης έχει ένα μηχάνημα, αλλά δε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον απόλυτο αριθμό των επιπέδων ως δείκτη της γενικής ποιότητας του μηχανήματος.

Τροχός/Δίσκος Κίνησης

Το βάρος του τροχού κίνησης είναι σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει τόσο την αντίσταση όσο και την ομαλότητα της κίνησης. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του τροχού κίνησης, τόσο το καλύτερο. Κάποιοι ασυνείδητοι κατασκευαστές μπορεί να «φουσκώνουν» το βάρος του τροχού κίνησης, επομένως είναι καλό να ελέγχετε το συνολικό βάρος του μηχανήματος. Εάν το συνολικό βάρος του μηχανήματος σας φαίνεται πολύ χαμηλό για το βάρος τροχού κίνησης που διαθέτει, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Το μέγιστο βάρος χρήστη είναι ένας απλός αλλά σημαντικός παράγοντας, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ποιότητας του σκελετού ενός ποδηλάτου. Για παράδειγμα, μέγιστο βάρος χρήστη 140 κιλών θα βρείτε σε ένα στιβαρό μηχάνημα, κατάλληλο για τακτική άσκηση στο σπίτι. Τα επαγγελματικά ποδήλατα γυμναστικής, συχνά έχουν μέγιστο βάρος χρήστη που αγγίζει ή και ξεπερνά τα 180 κιλά λόγω της ολοήμερης καταπόνησης που υφίστανται.

Μαζί με το μέγιστο βάρος χρήστη, δείτε και το βάρος του μηχανήματος, καθώς η στιβαρότητα που προϋποθέτει ένα υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη, θα πρέπει να μεταφράζεται χειροπιαστά και σε ένα αντίστοιχα υψηλό βάρος του μηχανήματος. Αν για παράδειγμα δείτε ποτέ μέγιστο βάρος χρήστη 150 κιλά και βάρος ποδηλάτου 30 κιλά, τότε κάτι παράξενο συμβαίνει.

Βεβαιωθείτε πως έχετε τον κατάλληλο χώρο

Τα ποδήλατα γυμναστικής καταλαμβάνουν σε γενικές γραμμές αρκετά μικρότερο χώρο από τα άλλα δύο δημοφιλή αερόβια όργανα γυμναστικής, τους διαδρόμους και τα ελλειπτικά. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν έχετε λίγο ελεύθερο χώρο, αυτό πιθανότατα δε θα σας εμποδίσει από το να αποκτήσετε το ποδήλατο που επιθυμείτε! Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσετε σε αγορά, βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει τις διαστάσεις του συναρμολογημένου ποδηλάτου και φυσικά πως αυτό το ποδήλατο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.

Θυμίζουμε πως είναι καλό να αποφύγετε χώρους με αυξημένη υγρασία ή ζέστη. Ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέρη του ποδηλάτου σας, όπως η κονσόλα και η καλωδίωση και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να ακυρώσουν την εγγύησή του.

 

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Τώρα που έχετε κατανοήσει τις βασικές παραμέτρους, σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που μπορούν να κάνουν την προπόνηση στο ποδήλατό σας πιο ευχάριστη, αλλά και πιο απαιτητική. Κατά την επιλογή σας λοιπόν, μπορείτε να ελέγξετε και τα παρακάτω.

Διαφορετικά είδη αντίστασης

Η πλειοψηφία των ποδηλάτων γυμναστικής χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική αντίσταση, όμως δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Ας δούμε μαζί όλες τις πιθανές επιλογές:

  •  Ηλεκτρομαγνητική Αντίσταση: Τα ποδήλατα ηλεκτρομαγνητικής αντίστασης χρησιμοποιούν ένα μεταβλητό μαγνητικό πεδίο για να ελέγξει το επίπεδο αντίστασης. Αυτός ο τύπος αντίστασης είναι που συναντάται στα περισσότερα ποιοτικά ποδήλατα οικιακής χρήσης.

  • Αντίσταση με Φτερωτή: Χάρη στο σύστημα με τη Φτερωτή, δημιουργείτε με την ένταση της κίνησής σας την επιθυμητή αντίσταση, έχοντας πρακτικά απεριόριστα επίπεδα στη διάθεσή σας. Αυτά τα ποδήλατα διαθέτουν συχνά και κινούμενες χειρολαβές, δίνοντάς σας τη μοναδική δυνατότητα να γυμνάσετε αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα.

  • Αυτοτροφοδοτούμενη Αντίσταση: Το ποδήλατο με αυτοτροφοδοτούμενη αντίσταση δεν απαιτεί σύνδεση με παροχή ρεύματος, καθώς όλη ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του, παράγεται από την κίνηση του χρήστη κατά την άσκηση. Αυτός ο τύπος συνήθως συναντάται σε μηχανήματα επαγγελματικής χρήσης.

Παρακολούθηση των καρδιακών παλμών

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένα ποδήλατο μπορεί να μετρήσει το επίπεδο των καρδιακών παλμών σας:

  • Αισθητήρες αφής στις χειρολαβές:  Ακόμη και τα πιο απλά ποδήλατα προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Οι τιμές που θα πάρετε δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικά δεδομένα, καθώς μπορεί να υπάρχει σημαντική απόκλιση! Για να μετρήσετε τον καρδιακό παλμό σας, θα πρέπει τα χέρια σας να είναι υγρά και να κρατάτε σταθερά τους αισθητήρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί καθώς  κινήστε έντονα, επομένως καλύτερα να μειώσετε προσωρινά ταχύτητα, ώστε να πάρετε όσο το δυνατόν πιο ακριβές αποτέλεσμα.

  • Ασύρματη ζώνη στήθους: Τα υψηλότερης ποιότητας ποδήλατα πολύ συχνά είναι συμβατά με μία ασύρματη ζώνη στήθους για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών και μάλιστα προσφέρουν προγράμματα προπόνησης με βάση αυτό το δεδομένο. Η ζώνη δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις από τους αισθητήρες αφής, όμως και πάλι δεν πρέπει να λαμβάνονται σαν ιατρικά δεδομένα. Τέλος, χάρη στα προγράμματα καρδιακών παλμών, το ποδήλατο προσαρμόζει το επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με το επίπεδο του καρδιακού παλμού σας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

 

Επομένως λοιπόν τι να επιλέξω;

Το να επιλέξετε το καλύτερο ποδήλατο γυμναστικής για τους προσωπικούς σας στόχους είναι αναγκαίο. Τα ποδήλατα γυμναστικής μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος, να τονώσουν τους μύες σας και να κάψουν λίπους. Οπότε, πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς; Ξεκινήστε επιλέγοντας τους στόχους φυσικής κατάστασης και κινηθείτε ανάλογα:

Στόχος μου είναι η απώλεια βάρους

Πολλά από τα όρθια ποδήλατα έχουν προεγκατεστημένα προγράμματα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος. Τα προγράμματα θα σας βοηθήσουν να μη χάσετε το κίνητρό σας και θα εμφανίζουν την πρόοδό σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Εάν το μπάτζετ σας μπορεί να αντέξει ένα όρθιο ποδήλατο με ζώνη καρδιακών παλμών, θα εμπλουτίσει την προπόνησή σας και θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος πιο αποτελεσματικά. 

Τα όρθια ποδήλατα είναι επίσης ένα από τα λιγότερο ογκώδη είδη εξοπλισμού γυμναστικής για το σπίτι. Οπότε, εάν δεν έχετε χώρο, αυτά είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή.

Πιστεύουμε ότι τα καλύτερα ποδήλατα γυμναστικής για απώλεια βάρους είναι αυτά με τις εξής λειτουργίες: 

  • Μία ευρεία γκάμα προγραμμάτων άσκησης που περιλαμβάνουν διαλειμματική προπόνηση.
  • Ζώνη καρδιακού παλμού. Αυτό θα σας επιτρέπει να γυμνάζεστε πιο αποδοτικά.
  • Άνετη σέλα με μαξιλαράκι.
  • Στιβαρός τροχός που θα προσφέρει ομαλή κίνηση.
  • Υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη. Το βάρος σας μπορεί να είναι μέσα στα όρια, αλλά πολλές φορές το μέγιστο βάρος είναι δείκτης γενικότερης ποιότητας. 

Στόχος μου είναι η προπόνηση χαμηλής έντασης

Τα καθιστά ποδήλατα γυμναστικής προσφέρουν την καλύτερη προπόνηση χαμηλής έντασης. Η σέλα προσφέρει πλήρη στήριξη της πλάτης και καλύτερη στάση σώματος σε σχέση με τα όρθια ποδήλατα ή τα ποδήλατα ταχύτητας. Αυτό είναι καλύτερο για τη μακροπρόθεσμη υγεία του κάτω μέρους της πλάτης (οσφυϊκή σπονδυλική στήλη). Με ένα καθιστό ποδήλατο ασκείται λιγότερη πίεση στα γόνατα και τους αστραγάλους σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τραβηχτούν ή να τραυματιστούν σε σχέση με άλλες μορφές άσκησης. 

Ένα υψηλής ποιότητας καθιστό ποδήλατο καλό είναι να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ένα άνετο και ρυθμιζόμενο κάθισμα.
  • Μία μεγάλη γκάμα προγραμμάτων που περιλαμβάνουν διαλειμματική προπόνηση.
  • Ζώνη καρδιακών παλμών. Αυτό θα σας επιτρέψει να γυμνάζεστε πιο αποτελεσματικά.
  • Εάν ψάχνετε ένα ποδήλατο για έναν ηλικιωμένο ή ασταθή χρήστη βεβαιωθείτε ότι έχει εύκολη πρόσβαση και λαβές για στήριξη.
  • Υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη. Το βάρος σας μπορεί να είναι μέσα στα όρια, αλλά πολλές φορές το μέγιστο βάρος είναι δείκτης γενικότερης ποιότητας. 

Στόχος μου είναι η αγωνιστική προπόνηση

Εάν προπονείστε για έναν αγώνα ποδηλασίας, τα Spin Bikes θα σας προσφέρουν την καλύτερη εναλλακτική μετά την ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο. Μην αφήσετε την κακοκαιρία να ανατρέψει τα σχέδιά σας. Τα ποδήλατα ταχύτητας σας επιτρέπουν να ασκηθείτε σε στάση κούρσας και είναι κατάλληλα για sprint, διαλειμματική προπόνηση ή προπόνηση αντοχής. 

Αυτά τα ποδήλατα χρησιμοποιούνται επίσης στα spin classes των γυμναστηρίων, δηλαδή σε συνεδρίες υψηλής έντασης και χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό αντίστασης κι αλλαγής στάσης για να εξασφαλίσουν ότι η προπόνησή σας είναι απαιτητική και βελτιώνει άμεσα τη φυσική σας κατάσταση. Τα Spin Bikes έχουν μία ευρεία γκάμα αντιστάσεων και πολύ βαρείς τροχούς κίνησης. Η σέλα και οι λαβές πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να προσφέρουν σε όλους τους χρήστες άνετη στάση σώματος.

Πιστεύουμε ότι τα καλύτερα spin bikes (ποδήλατα ταχύτητας) έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Αυτά τα ποδήλατα βασίζονται στο μεγάλο μέγεθος του τροχού (τουλάχιστον 15 kg) για να προσφέρουν ομαλή κίνηση.
  • Λειτουργία φρένου έκτακτης ανάγκης.
  • Ρυθμιζόμενη σέλα και χειρολαβές.
  • Υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη. Το βάρος σας μπορεί να είναι μέσα στα όρια, αλλά πολλές φορές το μέγιστο βάρος είναι δείκτης γενικότερης ποιότητας. 

 

Τελευταίες Συμβουλές

Αφού ενημερωθείτε για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πριν καταλήξετε, σκεφτείτε όχι μόνο τους δικούς σας στόχους προπόνησης, αλλά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Για παράδειγμα αν εσείς ζυγίζετε 90 κιλά, το να επιλέξετε ένα ποδήλατο με μέγιστο βάρος χρήστη 110 κιλά, θα είναι λάθος αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ζυγίζει 115 κιλά. Αντίστροφα ένα ποδήλατο ελαφριάς κατασκευής και με μικρό μήκος βήματος, θα δυσκολευτεί πολύ να καλύψει τις ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας, ακόμη και αν όλα τα μέλη δε ζυγίζουν πολλά κιλά. Αυτά είναι συχνά λάθη, τα οποία μπορείτε να αποφύγετε. 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.