Δωρεάν μεταφορικά σε επιλεγμένα είδη | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 12 άτοκες δόσεις για όλες τις αγορές με πιστωτική κάρτα

MENU

Ξεκινήστε την πληκτρολόγηση για αναζήτηση. Βρείτε το προϊόν που θέλετε εύκολα και γρήγορα (πχ. ποδήλατο γυμναστικής έως 200 ευρώ, kayak πράσινο) ή   επιστρέψτε στην ιστοσελίδα

Πως να επιλέξω το καταλληλότερο για εμένα ελλειπτικό μηχάνημα;

04/03/2020 από Sotirios Papadopoulos

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ελλειπτικό για το οικιακό σας γυμναστήριο, έχετε έρθει στο σωστό μέρος! Υπάρχουν τόσες διαφορετικές παράμετροι σε ένα τέτοιο όργανο γυμναστικής, που ίσως κάνουν την τελική επιλογή σας δύσκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς σε ένα συνοπτικό οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα ελλειπτικό μηχάνημα.

Ελλειπτικά οπίσθιου και εμπρόσθιου τροχού

Με μια πρώτη ματιά, θα προσέξετε πως κάποια μηχανήματα έχουν το δίσκο κίνησης στο μπροστινό μέρος, ενώ κάποια στο πίσω μέρος. Ονομάζονται εμπρόσθιου τροχού και οπίσθιου τροχού αντίστοιχα.

Τα ελλειπτικά οπίσθιου τροχού έχουν τον τροχό κίνησης στο πίσω μέρος του μηχανήματος και έχουν μία ελαφρώς πιο ελλειπτική κίνηση. Τα ελλειπτικά εμπρόσθιου τροχού έχουν τον τροχό κίνησης στο μπροστινό μέρος του μηχανήματος κι έχουν συνήθως μία πιο επίπεδη αλλά και ελαφρώς μεγαλύτερη κίνηση. Η επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Είναι η γενικότερη ποιότητα του μηχανήματος και όχι η θέση του δίσκου που θα καθορίσει την ποιότητα της άσκησης.

 

Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε ένα ελλειπτικό

Επίπεδα Αντίστασης

Σε γενικές γραμμές το να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων αντίστασης στο μηχάνημα, είναι καλύτερο. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων προσφέρει μεγαλύτερο εύρος αντίστασης – όπως όταν υπάρχουν περισσότερες ταχύτητες σε ένα ποδήλατο. Ωστόσο, ένα ελλειπτικό «Α» με 20 επίπεδα αντίστασης μπορεί να μην προσφέρει περισσότερη συνολική αντίσταση από το ελλειπτικό «Β» με 10 επίπεδα (κάθε επίπεδο στο ελλειπτικό «Β» μπορεί να είναι πιο απομακρυσμένο το ένα από το άλλο). 

Επομένως, αξίζει να ελέγξετε πόσα επίπεδα αντίστασης έχει ένα μηχάνημα, αλλά δε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τον απόλυτο αριθμό των επιπέδων ως δείκτη της γενικής ποιότητας του μηχανήματος.

Τροχός/Δίσκος Κίνησης

Το βάρος του τροχού κίνησης είναι σημαντικός παράγοντας, που επηρεάζει τόσο την αντίσταση όσο και την ομαλότητα της κίνησης. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του τροχού κίνησης, τόσο το καλύτερο. Κάποιοι ασυνείδητοι κατασκευαστές μπορεί να «φουσκώνουν» το βάρος του τροχού κίνησης, επομένως είναι καλό να ελέγχετε το συνολικό βάρος του μηχανήματος. Εάν το συνολικό βάρος του μηχανήματος σας φαίνεται πολύ χαμηλό για το βάρος τροχού κίνησης που διαθέτει, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Μήκος Βήματος

Ως μήκος βήματος ορίζεται η μέγιστη απόσταση μεταξύ του πίσω μέρους του μπροστινού σας ποδιού και το μπροστινό μέρος του πίσω ποδιού σας. Είναι σημαντικό να υπολογίσετε το μήκος βήματος όταν αγοράζετε ένα ελλειπτικό. Γενικά, τα ελλειπτικά ανώτατης ποιότητας έχουν μεγάλο μήκος βήματος (πάνω από 45 εκατοστά). 

Το μήκος βήματος επηρεάζει το εύρος κίνησης σε ένα ελλειπτικό. Η κίνηση περπατήματος σε ένα ελλειπτικό απαιτεί μικρό μήκος, ενώ η αύξηση της ταχύτητας και της έντασης απαιτεί μεγαλύτερο μήκος. Εάν αγοράσετε ένα ελλειπτικό με πολύ μικρό μήκος βήματος για την προπόνησή σας θα περιοριστείτε και η κίνησή σας θα είναι αδέξια... Σας προτείνουμε λοιπόν να δοκιμάσετε το ελλειπτικό πριν το αγοράσετε, ώστε να είστε βέβαιοι πως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το σωματότυπό σας.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Το μέγιστο βάρος χρήστη είναι ένας απλός αλλά σημαντικός παράγοντας, ο οποίος είναι ενδεικτικός της ποιότητας του σκελετού ενός ελλειπτικού. Για παράδειγμα, μέγιστο βάρος χρήστη 140 κιλών θα βρείτε σε ένα στιβαρό μηχάνημα, κατάλληλο για τακτική άσκηση στο σπίτι. Τα επαγγελματικά ελλειπτικά, συχνά έχουν μέγιστο βάρος χρήστη που αγγίζει ή και ξεπερνά τα 180 κιλά λόγω της ολοήμερης καταπόνησης που υφίστανται.

Μαζί με το μέγιστο βάρος χρήστη, δείτε και το βάρος του μηχανήματος, καθώς η στιβαρότητα που προϋποθέτει ένα υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη, θα πρέπει να μεταφράζεται χειροπιαστά και σε ένα αντίστοιχα υψηλό βάρος του μηχανήματος. Αν για παράδειγμα δείτε ποτέ μέγιστο βάρος χρήστη 150 κιλά και βάρος ελλειπτικού 30 κιλά, τότε κάτι παράξενο συμβαίνει.

Βεβαιωθείτε πως έχετε αρκετό και σωστό χώρο

Σε αντίθεση με τους διαδρόμους γυμναστικής, οι όγκοι των ελλειπτικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη διακύμανση. Αν ο  ελεύθερος χώρος στο σπίτι σας είναι περιορισμένος, τότε πριν προχωρήσετε σε αγορά, βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει τις διαστάσεις του συναρμολογημένου ελλειπτικού και φυσικά πως αυτό το ελλειπτικό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.

Θυμίζουμε πως είναι καλό να αποφύγετε χώρους με αυξημένη υγρασία ή ζέστη. Ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέρη του ελλειπτικού σας, όπως η κονσόλα και η καλωδίωση και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και να ακυρώσουν την εγγύησή του.

 

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Τώρα που έχετε κατανοήσει τις βασικές παραμέτρους, σας παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που μπορούν να κάνουν την προπόνηση στο ελλειπτικό σας πιο ευχάριστη, αλλά και πιο απαιτητική. Κατά την επιλογή σας λοιπόν, μπορείτε να ελέγξετε και τα παρακάτω.

Παρακολούθηση των καρδιακών παλμών

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένα ελλειπτικό μπορεί να μετρήσει το επίπεδο των καρδιακών παλμών σας:

  • Αισθητήρες αφής στις χειρολαβές:  Ακόμη και τα πιο απλά ελλειπτικά προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Οι τιμές που θα πάρετε δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ιατρικά δεδομένα, καθώς μπορεί να υπάρχει σημαντική απόκλιση! Για να μετρήσετε τον καρδιακό παλμό σας, θα πρέπει τα χέρια σας να είναι υγρά και να κρατάτε σταθερά τους αισθητήρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί καθώς  κινήστε έντονα, επομένως καλύτερα να μειώσετε προσωρινά ταχύτητα, ώστε να πάρετε όσο το δυνατόν πιο ακριβές αποτέλεσμα.
  • Ασύρματη ζώνη στήθους: Τα υψηλότερης ποιότητας ελλειπτικά πολύ συχνά είναι συμβατά με μία ασύρματη ζώνη στήθους για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών και μάλιστα προσφέρουν προγράμματα προπόνησης με βάση αυτό το δεδομένο. Η ζώνη δίνει πιο ακριβείς μετρήσεις από τους αισθητήρες αφής, όμως και πάλι δεν πρέπει να λαμβάνονται σαν ιατρικά δεδομένα. Τέλος, χάρη στα προγράμματα καρδιακών παλμών, το ελλειπτικό προσαρμόζει το επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με το επίπεδο του καρδιακού παλμού σας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

Δυνατότητα Ρύθμισης της κλίσης

Τα περισσότερα ελλειπτικά σας επιτρέπουν να επιλέγετε την επιθυμητή αντίσταση κατά την άσκηση, όμως λίγα είναι εκείνα που σας επιτρέπουν να προσαρμόζετε και την κλίση. Η άσκηση σε υψηλή κλίση απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τον ίδιο τρόπο που το περπάτημα σε μία ανηφόρα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια συγκριτικά με το περπάτημα σε μία ευθεία. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο ρυθμός καύσης θερμίδων.

Η κλίση μπορεί να ρυθμίζεται χειροκίνητα προσαρμόζοντας κάποιο μοχλό, ή ηλεκτρονικά απλά με το πάτημα ενός κουμπιού στην κονσόλα. Αλλάζοντας την κλίση του ελλειπτικού και επομένως την πορεία της κίνησής σας, αποκτάτε τη δυνατότητα να στοχεύετε διαφορετικούς μύες και να βάζετε πιο συγκεκριμένους στόχους. Όταν η κλίση είναι υψηλή, δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στους γλουτιαίους μύες και τους δικέφαλους. Αντίθετα όταν η κλίση είναι χαμηλή, εστιάζετε περισσότερο στις γάμπες και τους τετρακέφαλους.

Δυνατότητα Ρύθμισης του μήκους βήματος

Ένα ελλειπτικό που επιτρέπει τη ρύθμιση του μήκους βήματος, ουσιαστικά επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει ανάμεσα στο περπάτημα (μικρότερος διασκελισμός) και στην πιο έντονη κίνηση τρεξίματος (μεγαλύτερος διασκελισμός). 

Η δυνατότητα ρύθμισης του μήκους βήματος είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη για τα μέλη μιας οικογένειας, που έχουν φυσικά διαφορετικό διασκελισμό και ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ελλειπτικό.

Αυτοτροφοδοτούμενη και ηλεκτρομαγνητική αντίσταση

Τα ελλειπτικά ηλεκτρομαγνητικής αντίστασης χρησιμοποιούν ένα μεταβλητό μαγνητικό πεδίο για να ελέγξει το επίπεδο αντίστασης. Αυτός ο τύπος αντίστασης είναι που συναντάται στα περισσότερα ποιοτικά ελλειπτικά οικιακής χρήσης.

Το ελλειπτικό με αυτοτροφοδοτούμενη αντίσταση δεν απαιτεί σύνδεση με παροχή ρεύματος, καθώς όλη ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του, παράγεται από την κίνηση του χρήστη κατά την άσκηση. Αυτός ο τύπος συνήθως συναντάται σε μηχανήματα επαγγελματικής χρήσης.

Εργομετρικά Ελλειπτικά

Μετράνε την αντίσταση σε watt. Αυτό είναι μία καλή λειτουργία για αθλητές που θέλουν απόλυτη ακρίβεια, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα σημαντικό για την πλειονότητα όσων χρησιμοποιούν ελλειπτικό. Αυτή η λειτουργία συνοδεύεται από μία «τσιμπημένη» τιμή.

 

Τελευταίες Συμβουλές

Αφού ενημερωθείτε για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πριν καταλήξετε, σκεφτείτε όχι μόνο τους δικούς σας στόχους προπόνησης, αλλά και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας. Για παράδειγμα αν εσείς ζυγίζετε 90 κιλά, το να επιλέξετε ένα ελλειπτικό με μέγιστο βάρος χρήστη 110 κιλά, θα είναι λάθος αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ζυγίζει 115 κιλά. Αντίστροφα ένα ελλειπτικό ελαφριάς κατασκευής και με μικρό μήκος βήματος, θα δυσκολευτεί πολύ να καλύψει τις ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας, ακόμη και αν όλα τα μέλη δε ζυγίζουν πολλά κιλά. Αυτά είναι συχνά λάθη, τα οποία μπορείτε να αποφύγετε. 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.